British Airways ponovno z ljubljanskega letališča v London

24. 5. 2022

British Airways bo z ljubljanskega letališča danes ponovno vzpostavil lete na londonski Heathrow. Britanski prevoznik bo na eno največjih svetovnih letalskih vozlišč ponujal pet letov tedensko – vsak torek, sredo, petek, soboto in nedeljo. Povezavo bo v primerjavi s preteklo sezono okrepil, z zgodnejšim začetkom in pogostejšim letenjem.   

British Airways, nosilec letalske alianse Oneworld, danes vrača lete med ljubljanskim letališčem in največjim londonskim letališčem Heathrow. V britansko prestolnico bo ponujal pet letov na teden, z zgodnjim popoldanskim odhodom vsak torek in sredo ter večernimi leti ob petkih, sobotah in nedeljah. Lete bo opravljal z letaloma airbus A320 in A321.

Podrobnejši vozni red je na voljo tukaj.

 

Prikazan vozni red je informativne narave. Predstavlja trenutne uradne napovedi letalskih prevoznikov in se lahko razlikuje od dejanskega izvajanja letov, saj v trenutnih razmerah pri tem prihaja do pogostih sprememb. Priporočamo, da točen vozni red letenja preverite na spletni strani prevoznikov.

Vsi navedeni časi so lokalni.

Dr. Babett Stapel, poslovodna direktorica Fraporta Slovenija je vrnitev britanskega nacionalnega prevoznika na ljubljansko letališče pozdravila z besedami: »Veseli smo, da British Airways z letenjem v tej poletni sezoni začenja že tako zgodaj in bo ves čas povezave ponujal pet tedenskih frekvenc. Predstavlja dobrodošlo pridobitev naše mreže letov. Pričakujemo močno povpraševanje po letih v obe smeri – s strani turistov, ki bodo raziskovali prelepo Slovenijo in potnikov, ki se bodo odpravili raziskovat Veliko Britanijo.«

Poleg prevoznika British Airways lete v London z ljubljanskega letališča ponujata tudi dva nizkostroškovna prevoznika. Wizz Air trikrat tedensko leti na London Luton, easyJet pa petkrat tedensko na London Gatwick.

Lete z Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana trenutno ponujajo še spodnji prevozniki:

  • Air France dnevno v Pariz,
  • Air Montenegro trikrat tedensko v Podgorico,
  • Air Serbia enajstkrat tedensko v Beograd in dvakrat tedensko v Niš,
  • Brussels Airlines petkrat tedensko v Bruselj,
  • flydubai štirikrat tedensko v Dubaj,
  • LOT Polish Airlines šestkrat tedensko v Varšavo,
  • Lufthansa dvakrat dnevno v Frankfurt in dnevno v München,
  • Swiss International Airlines dnevno v Zürich,
  • Transavia trikrat tedensko v Amsterdam
  • Transavia France dvakrat tedensko v Pariz, Orly,
  • Turkish Airlines desetkrat tedensko v Istanbul,
  • Wizz Air dvakrat tedensko v Bruselj.

V poletnem voznem redu pričakujemo še vzpostavitev letov prevoznika Air Montenegro v Tivat in prevoznika Israir v Tel Aviv.

Okrevanje v skladu z napovedmi

Promet na ljubljanskem letališču je vse bolj živahen. Pri številu oskrbljenih potnikov se nadaljuje pozitiven trend rasti – v prvih štirih mesecih letošnjega leta je prek Brnika potovalo sedemkrat več potnikov (198.079) kot lani v enakem obdobju. Znatnejše okrevanje prometa v zadnjih mesecih spodbuja sproščanje vstopnih omejitev v evropskih državah in po svetu ter s tem povezano okrepljeno povpraševanje po letih, v aprilu je bila večja rast tudi na račun močnega začetka čarterske sezone. Realiziran potniški promet v prvih štirih mesecih leta 2022 dosega 40 odstotkov obsega prometa iz primerljivega obdobja v letu 2019, pred nastopom pandemije covida-19. Stopnja okrevanja je v skladu z napovedmi Fraporta Slovenija iz konca preteklega leta, kljub manku potnikov, ki so jih obetale povezave z Rusijo in Ukrajino in so bile prekinjene oz. odpovedane zaradi vojne v Ukrajini. Okrevanje prometa na ljubljanskem letališču je tudi povsem primerljivo z okrevanjem »čistega« mednarodnega prometa drugod po Evropi. V primerjavi z nekaterimi drugimi letališči je rast potniškega prometa sicer počasnejša, a ta po strukturi prometa niso primerljiva z Brnikom. V Sloveniji nimamo masovnih turističnih produktov, zdomskega prometa in notranjih letov.

Po trenutnih napovedih bo prek ljubljanskega letališča letos potovalo okoli 880.000 potnikov, kar predstavlja 104 odstotke več kot lani, vendar še vedno 49 odstotkov manj kot leta 2019. Po napovedih združenja letališč ACI World bo promet na predkoronske ravni okreval do leta 2026, takšna so ob ugodnih okoliščinah pričakovanja tudi za ljubljansko letališče.

Iskanje

Zapri