Ročna prtljaga

Potniki lahko v kabino letala s seboj vzamejo ročno prtljago in osebne predmete. Poskrbite, da bo vaša ročna prtljaga pripravljena v skladu omejitvami izbranega letalskega ponudnika in varnostnimi predpisi letališča.

Teža in dimenzije ročne prtljage

Ker je na večini letal prtljažni prostor v kabini omejen, vam svetujemo, da upoštevate pravila letalskega prevoznika glede ročne prtljage. Težo in ustreznost dimenzij ročne prtljage lahko preverite tudi na letališču s pomočjo namenskih stojal in tehtnice v bližini prijavnih okenc. Tako se boste izognili neprijetnosti, da bi morali ob prijavi na letališču svojo prtljago prepakirati, odvzemu prtljage na izhodu ali zavrnitvi sprejema na let. Prtljago, ki presega dovoljeno količino ali predpisane dimenzije, morate oddati ob prijavi na let.

Fraport icon Info v2

Kaj lahko nosim v ročni prtljagi?

Pred potovanjem se pozorno seznanite z omejitvami glede vnosa tekočin, prepovedanih snovi in predmetov. V ročni prtljagi lahko prenašate le majhne količine tekočin, ki morajo biti shranjene v posamičnih posodah z največjo prostornino 100 mililitrov, shranjenih v prozorno plastično vrečko, ki jo je mogoče znova zatesniti. 

 

dron

Potujete z dronom v prtljagi?

Preverite nekaj koristnih nasvetov, kako čim bolj enostavno opraviti varnostni pregled z dronom v ročni prtljagi.

Oddana prtljaga

Dovoljena količina brezplačne oddane prtljage je napisana na vaši vozovnici in se razlikuje po prevoznikih. Za preseženo dovoljeno količino je potrebno doplačilo, zato pred potovanjem preverite pravila glede prtljage pri vašem prevozniku. Za čarterske lete se pozanimajte pri turistični agenciji, s katero potujete.

 • Jasno mora biti označena s potnikovim imenom in naslovom z notranje in zunanje strani. Vsi stari listki morajo biti odstranjeni.
 • Teža posameznega kosa oddane prtljage ne sme presegati 32 kilogramov. Izjema so večji glasbeni inštrumenti, posebna oprema (npr. invalidski voziček) in športna oprema.
 • Elektronske naprave v oddani prtljagi morajo biti že pred oddajo prtljage izključene.
 • Potrebno je upoštevati pravila vnosa nevarnih snovi in prepovedanih predmetov v letalo.
 • Svojih osebnih dokumentov ne vstavljajte v prtljago, ki jo boste oddali.
fraport Icon Opozorilo

Prtljage ne puščajte brez nadzora

Zaradi varnostnih razlogov je pomembno, da prtljage na letališču nikoli ne puščate brez nadzora. Zaradi preventivnih varnostnih ukrepov obstaja verjetnost, da bo nenadzorovana prtljaga odstranjena s strani varnostnih organov.

Posebna prtljaga

Za prevoz posebnih vrst prtljage morate pridobiti predhodno potrdilo prevoznika in/ali urediti doplačilo, zato svetujemo, da podrobnejše informacije o pogojih prevoza posebne prtljage pridobite pri izbranem prevozniku. Med posebno prtljago spadajo:

 • športna oprema (golf, kolo, surf, kajak, smuči, potapljaška oprema …),
 • orožje (športno, lovsko),
 • medicinski pripomočki (invalidski vozički, dodatni kisik …),
 • glasbeni inštrumenti.

Velika ročna prtljaga v kabini

V to kategorijo spada prtljaga, ki odstopa od dovoljene teže ali dimenzij za ročno prtljago, a jo želi imeti potnik iz različnih razlogov ves čas ob sebi. Običajno je treba v primeru prtljage, ki na letalu zasede sedež, kupiti dodatno vozovnico. Za podrobne informacije se obrnite na svojega prevoznika ali potovalnega agenta.

Elektronske naprave

Elektronske naprave v oddani prtljagi morajo biti popolnoma izključene, kar morate storiti že pred oddajo prtljage. Uporaba nekaterih elektronskih naprav na letalu je omejena oz. prepovedana. Zato prosimo, da ugasnete svoje elektronske naprave pred pričetkom vkrcavanja. Za uporabo elektronskih naprav je treba pridobiti predhodno soglasje prevoznika, poleg tega je treba upoštevati navodila kabinskega osebja. Za podrobne informacije se obrnite na svojega prevoznika ali potovalnega agenta

• En plašč ali odejo,
• en dežnik ali sprehajalno palico,
• eno žensko ročno torbico,
• fotoaparat/manjšo kamero ali daljnogled,
• primerno količino knjig, časopisov in revij.

• Eno košaro za dojenčka,
• popolnoma zložljiv otroški voziček (v prtljažnem prostoru) ali otroški avtomobilski sedež (o morebitnih omejitvah preverite pri letalskem prevozniku),
• hrano za dojenčka, ki jo boste uporabljali med potovanjem.

• En zložljiv invalidski voziček,
• en par bergel in/ali opornic ali katerokoli protetično sredstvo,
• medicinsko opremo, ki ji nujno potrebujete (npr. raztopino za dializo ledvic v količini, ki zadostuje za potrebe med potovanjem).

Prevoz živali

Prevoz živali morate prevozniku najaviti že ob nakupu vozovnice in zanjo rezervirati prostor. Ob prijavi na let morate predložiti ustrezne dokumente. Praviloma se živali prevažajo v posebnem prtljažnem prostoru na letalu, v potniško kabino pa je običajno dovoljen vnos malih hišnih ljubljenčkov, denimo psov, mačk ali ptic, do teže 5 kg, ki morajo biti v ustrezni kletki ali košari z nepremočljivim dnom. Preden se odpravite na pot, preverite podatke o mejnih veterinarskih postajah EU. Za prevoz živali je treba doplačati.

 • potni list skupnosti, ki ga izda veterinarska služba, pooblaščena za izdajo potnih listov za državo izvora;
 • veljavno cepljenje proti steklini;
 • po potrebi tudi opravljen in vpisan test titracije protiteles proti steklini (odvisno od destinacije, predvsem izven EU);
 • mikročip ali tetovažo za identifikacijo (vtetovirano pred 3. 7. 2011).

Za dodatne informacije preglejte spletne strani pristojnih organov držav članic oz. preberite ustrezne predpise in določbe.

Izgubljena prtljaga in predmeti

Če prtljaga, ki ste jo oddali ni prispela z vami na končno destinacijo ali je prispela poškodovana, nepravilnost prijavite pri prevozniku, s katerim ste prispeli. Okence se nahaja v avli za prihode neposredno ob traku za prevzem prtljage. Status vaše pogrešane prtljage lahko pri večini prevoznikov preverite tudi preko njihovih spletnih strani.

Za informacije o statusu iskanja ali pošiljanja prtljage, ki ste jo prijavili kot pogrešano na drugem letališču, se obrnite na službo, pri kateri ste pogrešano prtljago prijavili. Po prihodu prtljage na Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana boste o tem obveščeni v najkrajšem možnem času.

 

 

Izgubljena prtljaga in najdeni predmeti na letih v prihodu ali mednarodnem delu terminala

Služba za izgubljeno in najdeno

Izgubljeni predmeti na javnem delu potniškega terminala ali drugje

Postaja letališke Policije

Iskanje

Zapri