Okrepljen zimski vozni red: 15 rednih prevoznikov na 18 destinacij

26. 10. 2023

V nedeljo, 29. oktobra, bo letalski promet prešel na zimski vozni red. Z ljubljanskega letališča bo s 15 rednimi letalskimi prevozniki do konca marca 2024 mogoče potovati neposredno na 18 destinacij. V primerjavi z lanskim bodo dodane povezave v Luksemburg, Skopje in Prištino, prvič bodo v zimski sezoni na voljo leti prevoznika British Airways na londonski Heathrow. Okrepljena bo tudi pogostost letov v Istanbul, Dubaj, Zürich in Beograd. V začetku oktobra smo na ljubljanskem letališču oskrbeli že milijontega potnika, do konca leta jih bomo predvidoma našteli več kot 1,2 milijona, dobrih 20 odstotkov več kot lani.

Zimski letalski vozni red bo v veljavi od 29. oktobra 2023 do 30. marca 2024. Lete z ljubljanskega letališča bo neposredno na 18 destinacij ponujalo 15 rednih prevoznikov. V primerjavi z lansko je letalska povezljivost okrepljena s širšo ponudbo destinacij in pogostejšimi leti na nekaterih povezavah.
 
Nedavno vzpostavljeni leti Luxaira v Luksemburg in Wizz Aira v Skopje bodo na voljo tudi čez celotno zimsko sezono. Prvič bodo pozimi potniki za letenje v London lahko izbrali tudi lete prevoznika British Airways na letališče Heathrow. V britansko prestolnico sicer lete ponujata tudi nizkostroškovnika easyJet (na London Gatwick) in Wizz Air (na London Luton). Pogostost letov se v primerjavi z lansko sezono povečuje na povezavah v Istanbul, Dubaj, Zürich in Beograd. Prevoznik Turkish Airlines bo v Istanbul prvič po letu 2006 v zimski sezoni spet letel dvakrat dnevno. Lufthansa bo ohranila frekvence letenja iz prejšnje zimske sezone, torej enkrat dnevno v München, a bo na tej liniji ponudila več sedežev, in dvakrat dnevno v Frankfurt, kamor bodo na voljo tudi priročni zgodnji jutranji leti.

Znani sta tudi že dve novosti za poletni vozni red 2024. Maja bo prevoznik airBaltic predstavil novo povezavo v Rigo, ki bo za potnike zanimiva kot končna destinacija in odskočna deska v SkandinavijoLufthansa bo letenje v München okrepila z dodatnim dnevnim letom. Tja bo torej mogoče poleteti dvakrat na dan, že od konca marca naprej, kar bo bistveno izboljšalo povezljivost ljubljanskega letališča.
 
Skupaj bo v zimskem voznem redu potnikom na voljo 18 rednih letalskih povezav s 15 prevozniki, in sicer s spodnjimi frekvencami letov:

  • Air France enajstkrat tedensko v Pariz,
  • Air Montenegro trikrat tedensko v Podgorico,
  • Air Serbia devetnajstkrat tedensko v Beograd in dvakrat tedensko v Niš,
  • British Airways štirikrat tedensko na London Heathrow,
  • Brussels Airlines štirikrat tedensko v Bruselj,
  • easyJet petkrat tedensko v London, Gatwick,
  • flydubai dnevno v Dubaj,
  • GP Aviation dvakrat tedensko v Prištino,
  • LOT Polish Airlines dnevno v Varšavo,
  • Lufthansa dvakrat dnevno v Frankfurt in dnevno v München,
  • Luxair dvakrat tedensko v Luksemburg,
  • SWISS Airlines dvanajstkrat tedensko v Zürich,
  • Transavia štirikrat tedensko v Amsterdam,
  • Turkish Airlines dvakrat dnevno v Istanbul,
  • Wizz Air dvakrat tedensko v London, Luton in trikrat tedensko v Skopje.

»Po odlični poletni sezoni vstopamo tudi v okrepljen zimski vozni red. Na voljo bodo nedavno predstavljeni leti v Luksemburg in Skopje, prvič v zimski sezoni tudi povezava British Airwaysa na londonski Heathrow. Povezljivost se v primerjavi z lani krepi še ob pogostejših letih v Istanbul, Dubaj, Zürich in Beograd. Prvič po štirih letih smo že v začetku oktobra našteli milijon potnikov, do konca leta pa se bo to število povzpelo celo na več od sprva napovedanih 1,2 milijona potnikov. Letna rast potnikov bo tako predvidoma presegla 20-odstotkov. Na podlagi prvih napovedi s strani prevoznikov, ki že načrtujejo poletno sezono 2024, lahko delimo tudi že dve novosti za naslednje leto. Od marca naprej bo na voljo drugi dnevni let v München, v maju pa bomo pozdravili novo povezavo prevoznika airBaltic v Rigo, ki služi tudi kot dobro izhodišče za lete naprej po Skandinaviji,« je pred nastopom zimskega voznega reda dejala poslovodna direktorica Fraporta Slovenija, dr. Babett Stapel.
 
Zimska sezona bo ponudila tudi privlačne čarterske destinacije. S slovenskimi turističnimi agencijami se bodo popotniki lahko do konca leta odpravili na vodena potovanja v JordanijoMaroko, na Azore, Tenerife, Zelenortske otoke, Malto, Majorko, Madeiro, v Porto, Lizbono, Hurgado in Rovaniemi.

Iskanje

Zapri