Istanbul

Nekoč Bizanc in Konstantinopel, danes Istanbul ali Carigrad je moderna metropola, ki povezuje Azijo in Evropo. Največje in najbolj živahno mesto Turčije je zrastlo na obeh straneh Bosporske ožine. Istanbul ima vsaj dva obraza. Veličastni otomaski spomeniki v starem delu mesta, med katerimi izstopajo Modra mošeja, palača Topkapi in Veliki bazar, so pravo nasprotje stolpnicam v novem delu mesta, kjer so zrastli moderni bari, klubi in restavracije.

Povprečno vreme v aprilu

 • Dan 17°C
 • Ponoči 8°C
 • Deževni dnevi 0

Nekoč Bizanc in Konstantinopel, danes Istanbul ali Carigrad je moderna metropola, ki povezuje Azijo in Evropo. Največje in najbolj živahno mesto Turčije je zrastlo na obeh straneh Bosporske ožine. Istanbul ima vsaj dva obraza. Veličastni otomaski spomeniki v starem delu mesta, med katerimi izstopajo Modra mošeja, palača Topkapi in Veliki bazar, so pravo nasprotje stolpnicam v novem delu mesta, kjer so zrastli moderni bari, klubi in restavracije.

Povprečno vreme v aprilu

 • Dan 17°C
 • Ponoči 8°C
 • Deževni dnevi 0

Najugodnejši leti

Cene letov zagotavlja Skyscanner, posodabljamo jih dvakrat dnevno. Cene so za enosmerne lete, so informativne in se lahko od končnih razlikujejo, zato svetujemo, da jih preverite še pri prevozniku.

Povprečne cene

Stičišče Evrope in Azije

Istanbul je pravi raj za mestne popotnike. Naj vas prevzame veličastna Hagia Sofia, nekoč največja krščanska cerkev, ki jo je v 6. stoletju zgradil Justinijan. Najslavnejši muzej v Istanbulu se je leta 2020 uradno spremenil v mošejo. Nasproti nje vas čaka čudovita Modra mošeja Sultana Ahmeda. S keramičnimi ploščicami prekrita mošeja je ena od redkih na svetu s šestimi minareti. V nekdanji rezidenci otomanskih sultanov, palači Topkapi, so obiskovalcem na ogled dekadentni harem, čudovita zbirka porcelana, draguljev in orožja. Najbolj nenavadno doživetje pa se ponuja v podzemni cisterni Yerebatan Sarayi. Edinstvena pod zemljo potopljena bazilika je največja izmed več sto starodavnih cistern pod mestom.

 

 

izpostavljena1
izpostavljena2

Stare zaklade si lahko ogledate v Arheološkem muzeju, ljubitelji sodobne umetnosti pa vabljeni v sodobni muzej Istanbul Modern. Številne zgodovinske stavbe, muzeji in galerije vas bodo zaposlili čez dan. Ponoči pa se življenje preseli v premnoge bare, klube in restavracije. S koktejlom v roki se udobno namestite v enem od barov na strehi in okusite živahno nočno življenje v mestu, ki nikoli ne spi. Ne zamudite tradicionalnih trebušnih plesov ob bogati večerji. Naslednji dan priporočamo sprostitev v hamamu – avtentičnih turških parnih kopelih.

Naj vas prevzame živahni Istanbul, kulturno in finančno središče Turčije, ki je zrastlo na obeh straneh Bosporske ožine.

V Istanbul po nakupih? Seveda! Na Velikem bazarju - pokriti tržnici, kjer vam trgovci glasno ponujajo vse od čudovitega nakita do tradicionalnih preprog, preizkusite svoje spretnosti barantanja. Nato se preselite v moderni Istanbul, kjer vas čaka največja nakupovalna ulica Istiklal Caddesi ali pa obiščite enega od modernih nakupovalnih centrov. Tudi, če nakupovanje ni vaša strast, se iz Istanbula ne morete vrniti brez sladkega lokuma in turškega čaja.

Znamenitosti v Istanbulu

znamenitost HagiaSofia

Hagia Sofia

Nekoč največja krščanska cerkev, ki jo je v 6. stoletju zgradil Justinijan je najslavnejši spomenik v Istanbulu.

znamenitost YerebatanSarayi

Yerebatan Sarayi

Edinstvena bazilika, potopljena pod zemljo je največja izmed več sto starodavnih cistern pod mestom.

znamenitost Modra moseja

Modra mošeja

S keramičnimi ploščicami prekrita mošeja, zgrajena v 17. stoletju, je ena od redkih na svetu s šestimi minareti.

znamenitost Palaca Topkapi

Palača Topkapi

400 let razkošni dom več generacij sultanov in njihovih žena, ki so prebivale v haremu.

znamenitost Sulejmanova moseja

Sulejmanova mošeja

Najlepša od 42 mošej, ki jih je veliki otomanski arhitekt Sinan zgradil v Istanbulu.

Počitnice z letalom

Vse počitnice
 • Turčija

  Turčija

  30. maj 2024 - 7. november 2024

  Organizator:

  TURCIJA v2

  Turčija je obmorska država z ozemljem tako v Evropi kot Aziji. Je zibelka all inclusive ponudbe in po njen se vrstijo mondena obmorska letovišča z urejenimi in dolgimi peščenimi plažami. V naši ponudbi lahko najdete hotele v krajih, kot so Belek (novejše letovišče z modernimi hoteli), Alanya (pestra ponudba zabave), Kemer (živahno turistično središče z mnogimi trgovinami, restavracijami, bari in plesnimi terasami) in Side (dolge peščene plaže, kvalitetni hoteli). Prepustite se razvajanju v turških kopelih, uživajte v barantanju na bazarjih, spočijte si oči na mnogih kulturnih in naravnih lepotah Turčije.

  • 7 dni + letalski prevoz + all inclusive
  • Odhodi vsak četrtek od maja do novembra in vsak ponedeljek od junija do avgusta
  • Posebej priporočamo obisk mest Alanya, Antalya in Side, ogled bombažnega gradu Pamukkale, sprostitveni obisk hammama in adrenalinske aktivnosti, kot so Jeep Safari in rafting.

  od 699 €

  na osebo

 • Turčija

  Istanbul

  5. januar 2024 - 1. december 2024

  Organizator:

  ISTANBUL

  Istanbul, nekdaj znan kot Carigrad, Bizanc in Konstantinopel, je danes moderno mestno središče. Mesto leži na stičišču dveh celin, zato je v mestu moč videti in doživeti različne kulture in civilizacije. Danes je mesto možno doživeti kot sožitje sodobnega življenja in bogate kulturne dediščine. Istanbul je mesto, ki vedno preseneti in pravi čas za obisk mesta je »čimprej«.

  • 5 dni / 4 nočitve + letalski prevoz
  • V ceno vključen ogled zgodovinskih znamenitosti mesta ter Grand Bazarja ob spremstvu lokalnega vodiča v srbo-hrvaškem jeziku
  • Slovenski predstavnik zraven na počitnicah
  • Priporočamo ogled palače Dolmabahçe, Modre mošeje, cerkve Sv. Modrosti (Hagia Sofia), palače Topkapi, Konstantinopelskiga hipodrom ter Theodosijevo cisterno.

  od 599 €

  na osebo

Letališča

letalisca istanbul

Istanbul

Letališče Istanbul je eno najsodobnejših in največjih letališč na svetu, ki se nahaja severozahodno od mesta v okrožju Arnavutköy na evropski strani mesta. Od središča mesta je oddaljeno približno 50 km, vožnja pa traja približno 60 minut.

Prikazan vozni red je informativne narave. Predstavlja trenutne uradne napovedi letalskih prevoznikov in se lahko razlikuje od dejanskega izvajanja letov, saj v trenutnih razmerah pri tem prihaja do pogostih sprememb. Priporočamo, da točen vozni red letenja preverite na spletni strani prevoznikov.

Vsi navedeni časi so lokalni.

Iskanje

Zapri