Okrevanje potniškega prometa na ljubljanskem letališču se nadaljuje

13. 7. 2021

Kljub zdravstveni situaciji se število potnikov z ljubljanskega letališča povečuje. Pester izbor potovalnih destinacij in letalskih prevoznikov. Potniki naj bodo na pot dobro pripravljeni in seznanjeni z omejitvami in potrebnimi potovalnimi dokumenti.

 

Zdravstvena situacija v svetu še vedno v veliki meri kroji potovalne navade ljudi, ki so v tem času pogojene predvsem s sproščanjem omejitev potovanj v posameznih državah. Upad stopnje incidence Covid-19 pozitivno vpliva tudi na potovanja z ljubljanskega letališča, ki je v zadnjem poročevalskem mesecu, juniju 2021, zabeležil rast v potniškem prometu. Preko našega letališča je v zadnjem mesecu potovalo 27.953 potnikov, kar je skoraj še enkrat več kot mesec prej, dnevno smo zabeležili tudi do 2500 potnikov, pretovorjenega je bilo 974 ton tovora, zabeležili pa smo 1.650 premikov letal.

Ob ugodnejših pogojih potovanj se povečuje tudi mreža potovanj z ljubljanskega letališča. Ta trenutek lahko potniki potujejo z 12 letalskimi prevozniki na prav toliko destinacij, do konca poletja pa pričakujemo še dodatnih 5 prevoznikov.

Na ljubljanskem letališču trenutno redne potniške lete na naslednje destinacije ponujajo:

  • Aeroflot: trikrat tedensko v Moskvo,
  • Air France: enkrat  dnevno v Pariz,
  • Air Montenegro: dvakrat tedensko v Tivat (od septmebra bo prevoznik namesto v Tivat letel v Podgorico),
  • Air Serbia: sedemkrat tedensko v Beograd,
  • Brussels Airlines: trikrat tedensko v Bruselj,
  • Israir: enkrat tedensko v Tel Aviv,
  • LOT Polish: šestkrat tedensko v Varšavo,
  • Lufthansa: dvakrat dnevno v Frankfurt (predvidoma 3. avgusta bo prevoznik dodal še tretji let dnevno),
  • SunExpress: enkrat tedensko v Antalijo,
  • Swiss International Airlines: dvakrat tedensko v Zürich (predvidoma od 19. julija bo prevoznik na destinacijo letel štirikrat tedensko),
  • Transavia: dvakrat tedensko v Amsterdam (predvidoma 23. julija dodaja prevoznik še en dodaten let),
  • Turkish Airlines: petkrat tedensko v Carigrad. Večina prevoznikov ob normalizaciji zdravstvenih razmer pričakuje povečano povpraševanje po potovanjih z letali, čemur se bodo prilagajali z dodajanjem letov v vozni red.

Večina prevoznikov ob normalizaciji zdravstvenih razmer pričakuje povečano povpraševanje po potovanjih z letali, čemur se bodo prilagajali z dodajanjem letov v vozni red.

Obstoječim prevoznikom se bodo tekom poletja pridružili še: 

  • British Airways: predvidoma 5 tedenskih letov na Heathrow od 8. avgusta dalje,
  • easyJet: predvidoma trije tedenski let na Gatwick od 8. septembra dalje,
  • flydubai: predvidoma 3 tedenski leti v Dubaj od 24. septembra dalje,
  • Iberia: predvidoma 2 tedenska leta od 2. avgusta dalje,
  • Wizz Air: predvidoma 2 tedenska leta od 16. julija dalje.


Pestre ponudbe letov z ljubljanskega letališča se veseli tudi Janez Krašnja, vodja letaliških storitev v Fraportu Slovenija: "Veseli smo okrevanja potniškega prometa na ljubljanskem letališču. Če ne bo potovalnih omejitev zaradi epidemije, si do konca oktobra obetamo sedemnajst rednih letalskih povezav. Zelo spodbudno je, da se število letov na obstoječih destinacijah ves čas povečuje, obetavne pa so tudi že najave letov za zimsko sezono."

Čarterski promet
Sproščanju omejitev potovanj sledi tudi čarterski promet, ki se je s privlačno ponudbo turističnih agencij v primerjavi s preteklo sezono okrepil. Med najbolj privlačnimi čarterskimi destinacijami ostajajo grški otoki, turška Antalija, Djerba v Tuniziji, egiptovski Sharm-El-Sheikh in Hurgada, Barcelona, Madeira in Tenerifi.

Informativni sezonski vozni red poletov, ki predstavlja trenutne uradne napovedi letenja prevoznikov z ljubljanskega letališča, je na voljo tukaj.

Pravočasno in le dobro pripravljeni na letališče
V luči še vedno omejenih okoliščin potovanj svetujemo, da se potniki pred potovanjem dobro seznanijo z veljavnimi omejitvami pri prehajanju mej ter da svoje potovalne načrte prilagodijo sprejetim zdravstvenim in varnostnim standardom v izbrani državi.

Prav tako potnikom svetujemo, da v izogib gneči in morebitnim zamudam na letališče prihajajo pravočasno, to je vsaj dve uri pred poletom. Prav vsem, ki v tem času potujejo, še svetujemo, da se dobro seznanijo s potrebnimi dokumenti in obrazci, ki jih potrebujejo za potovanje na želeno destinacijo in dobro pripravljeni pridejo na letališče.

Varnostni ukrepi
Varnost naših potnikov je naša najpomembnejša prioriteta. Za varen sprejem potnikov in varno delo zaposlenih smo na ljubljanskem letališču uvedli številne ukrepe, za kar smo s strani mednarodnega združenja letališč ACI (Airport Council International) pridobili tudi certifikat AHA (Airport Health Accreditation), ki potrjuje, da potrjeno zagotavljamo varne pogoje za potnike in zaposlene.

Prosimo, da se pred prihodom na letališče seznanite s sprejetimi varnostnimi ukrepi, in tako potovanje začnete varno in brez skrbi.

Na letališču zagotavljamo možnost testiranja na koronavirus za potnike in ostale zainteresirane, ki potrebujejo potrdilo o opravljenem testu.

Iskanje

Zapri