10 čudovitih prazničnih destinacij

30. 11. 2022

V prednovoletnem času mesta po vsem svetu zažarijo v soju tisočerih prazničnih luči, z božičnih stojnic pa zadiši po slastnem pecivu in toplih napitkih. Če bi se tudi vi radi sprehodili po okrašenih mestnih ulicah in trgih ter obiskali katerega izmed božičnih sejmov v tujini, smo za vas pripravili izbor 10 čudovitih prazničnih destinacij, kamor lahko ugodno poletite z našega letališča.

Hamburg – božična prestolnica Evrope

Hamburg, znan tudi pod imenom “Nemška vrata v svet”, je mesto v Severni Nemčiji, ki slovi po največjem pristanišču v državi. V prazničnem času se ga je prijel tudi naziv Božična prestolnica Evrope, saj se skozi mesto vije več kot 20 tematskih božičnih sejmov, ki letno privabijo do šest milijonov obiskovalcev. Poleg najbolj obiskanih sejmov, na katerih ponujajo raznoliko kulinariko, ročna dela, predstave, koncerte, 1001 darilo in seveda kuhano vino, najdete tudi čisto poseben sejem za pasje hišne ljubljenčke, pravljične božične ladjice, ki ponujajo zabavo za otroke in odrasle ter sejem, namenjen LGBT skupnosti.

Varšava - ko božič dobi pridih modernosti

Vonj po prazničnih ingverjevih piškotih in vroči čokoladi - to je božična Varšava, glavno mesto Poljske, ki je več kot uspešno našla ravnovesje med tradicionalnim in modernim. Simpatični hipsterski lokali in velika izbira alternativnih aktivnosti so tisto, kar jo dela moderno. Na drugi strani pa je slikovito staro mestno jedro z znamenitim Grajskim trgom, iz katerega se visoko v nebo dviga božična smrečica z milijoni lučk, ki nosi laskav naziv ene izmed najlepših v Evropi. Pravijo tudi, da je Varšavski božični utrip prvovrsten.

København – »hygee«, »gløgg« in osvetljeni kajakaši

“Hygee“ je beseda, s katero Danci pogosto opisujejo užitke okoli Božiča. Težko jo prevedemo z eno samo besedo, lahko pa jo razložimo kot “prijetnost bivanja”. Gre za druženja prijateljev ob dobri hrani, ki pijejo “gløgg“ (začinjeno različico kuhanega vina), krasijo božična drevesca, se grejejo ob kaminih in zabavajo v Tivoliju. Tivoli je nekakšna zimska pravljica, ki je ob obisku Københavna nikakor ne smete zamuditi, polna zabave in človeškega hedonizma. Če pa boste v Københavnu ravno 13. decembra, si oglejte tradicionalno parado kajakov. Gre za spektakularni spust osvetljenih kajakašev po københavnskih rečnih kanalih, ki med veslanjem prepevajo božične pesmi. 

Barcelona - romantika in predrzni Caganer

Pozabite na snežinke, kuhano vino in pečene klobasice. Odvrzite rokavice, kape in zimske plašče. Barcelona je razred zase, znana tudi kot najbolj romantična božična prestolnica v Evropi. Jasno modro nebo je decembra še posebej radodarno in pomladnejše temperature obiskovalece še bolj privabijo na pisane ulice. Med obiskom mesta boste zagotovo naleteli na dve zelo posebni božični tradiciji, ki odsevata barcelonsko navihanost. Prva je “Tio de Nadal”- nasmejan božični škratek z rdečo kapo, ki stoji na štirih lesenih nogah, njegovo telo pa je narejeno iz lesenega hloda. Drugi porednež se imenuje “El Caganer” - predrzni fant, ki na duhovit način ponagaja tradicionalnim jaslicam.

Pariz - sir, čokolada in brezčasna eleganca

Decembrsko praznično vzdušje v Parizu je polno francoskega šika in vrhunske kulinarike, ki se vrti okoli sira, čokolade, pečenega kostanja, adventnih koledarjev in odličnega kuhanega vina. Že tako glamurozna evropska prestolnica si za novo leto nadane čudovito svetlečo obleko, s katero privablja vzhičene množice. Znamenite so tudi tradicionalne “švicarske” stojnice – prikupne lesene hiške iz katerih diši po številnih francoskih dobrotah. Ko smo že pri njih – kot se za Francoze spodobi, so svoje največje božične posebnosti ustvarili v kuhinji. “ bûche de Noël“ (božično deblo) in “galette des rois“ (kraljeva torta) sta dve tradicionalni sladici, ki ju ne smete zgrešiti. Slednjo prepoznate po značilni kartonasti kroni na vrhu opevane sladice.

Zürich – pravljični tramvaj, cirkus in slasten fondi

Zürich je podalpsko švicarsko mestece, ki ponuja slikovita pobočja za smučanje, sankanje in druge snežne vragolije. Zvečer, ko pade tema, in se ugasnejo žičnice, se prižgejo mestne praznične  luči. Nekateri domačini božičnemu času v Zürichu rečejo kar spektakel. Zürich je znan predvsem po svoji odlični kulinarični ponudbi. Skozi mesto se vijejo slikoviti božični sejmi in prikupne koče, iz katerih dišijo sočni fondiji. Romantična snežna prevleka je le še pika na i. Decembra pa obiskovalce navdušujejo vsaj tri posebnosti - tradicionalne ročne delavnice sveč na Bürkliplatzu, pravljični tramvaj “Märlitram”, s katerim Božiček otroke pelje okoli mesta in jim pripoveduje Božične zgodbe ter Božični cirkus Conelli - eden  najbolj znanih v Evropi. 

Helsinki - ledena doživetja in savne

Helsinki so glavno mesto Finske, dežele savn in Božička. Z obiskom te prestolnice si zagotovite avanturo v samem osrčju božične atmosfere, ki jo lahko jo začinite s skokom v eno od slavnih tradicionalnih savn. Ob prijetnem ognjišču na enemu od prazničnih trgov se posladkajte s slaščicami in napitki z okusom cimeta, ingverja in medenjakov. Sicer pa se govori, da med obiskom Helsinskov ne smete izpustiti prikupnega lokala z imenom Cafe Regatta - majhne rdeče lesene obmorske hiške, kjer sta doma tradicija in udobje. Vsekakor prostor, ki ga boste zapustili s težkim srcem. Pustolovci se lahko odpravite na izlet po zamrznjenem arhipelagu, ki vam obljublja nepozabno izkušnjo, ali obiščete vasico Rovaniemi, kjer je doma Božiček. Z le 2-urno vožnjo s trajektom si lahko ogledate tudi praznični Talin, glavno mesto sosednje Estonije.

London - mesto zabave in filmskih junakov

Še eno velemesto, ki slovi po svojem izjemnem božičnem vzdušju. Če kdo, potem so Londončani oz. kar Angleži tisti, ki december jemljejo skrajno resno. Razlog za zabavo najdejo povsod – v številnih pubih, veleblagovnicah, gledališčih in seveda na vsakem izmed mnogih trgov, kjer je festivalskega vzdušja kolikor ga želite. Od neverjetne osvetljave do uličnih umetnikov in ogromne ponudbe kulinaričnih dobrot. London je prestolnica, kjer bodo na svoj račun prišli oboževalci kultnih filmov, risank ali serij. Doživite VR-izkušnjo v čarobnem svetu Alice v Čudežni deželi. Oboževalci serije Peaky Blinders lahko zavzamete London. Ljubitelji Harryja Potterja se vkrcate na vlak za Bradavičarko in si ogledate avanturo njegovega sina Albusa. Na svoj račun pridejo tudi navdušenci risanke Frozen.

New York – veliko sijoče jabolko

Če ste polni božičnega vzhičenja in željni tisočerih možnosti za praznične aktivnosti in neskončno zabavo, je New York mesto za vas. Spektakularne osvetljave se valijo preko celotnega mesta in javnosti ponujajo doživetja, ki jih premore samo ameriški “Big Apple”. Od plesnih spektaklov, preko številnih trgov do množičnega shoda Božičkov, ki skačejo od bara do bara, pa vse do največje in najslajše vasice, ki je narejena iz znanega ingverjevega peciva. Ob tem ne pozabite na ogled najbolj znanega drevesca na svetu, ki od leta 1951 velja za simbol praznične sezone v New Yorku. Rockefellerjeva božična smreka je visoka preko 20 metrov in vsako leto tehta od 10 do 15 ton. Krasi jo več kot 8 kilometrov luči, na njenem vrhu pa mogočno sedi Swarowski zvezda s kar tremi milijoni bleščečih kristalov.

Dubaj - kjer sobivata zima in poletje

Dubaj je prestižno mesto, kjer so v enotno skupnost združeni ljudje iz več kot 200 različnih držav. Toliko kultur na enem mestu lahko pomeni le eno - raznoliko praznično ponudbo. V mestu, kjer decembra sicer vlada poletje, najdemo tudi številne snežne vragolije. Neverjetna mešanica kultur je mesto Dubaj popeljala na sam vrh popularnosti, sploh v prazničnem decembru. Poleg čudovito okrašenih trgov in trgovin, lahko uživate v številnih dih jemajočih predstavah, spektakularnih razgledih na osvetljeno mesto in seveda odlični kulinarični ponudbi. Za piko na i pa se boste lahko v kratkih hlačah sprehodili preko praznično okrašenega Dubajskega čudežnega vrta, ki z zbirko več kot 50 milijonov cvetočih cvetlic in 200 milijoni vrstami rastlin očara prav vsakega obiskovalca. Ena od največjih dubajskih atrakcij pa so gotovo njihovi veličastni ognjemeti, ki jih lahko opazujete iz številnih razglednih točk po mestu.

Iskanje

Zapri