Za sproščeno pot brez skrbi

Odpravljate se na počitnice, raziskali boste svet ali pa obiskali vaše najdražje. Da bi bil začetek vaše poti z letalom čim bolj prijeten in sproščen, smo za vas pripravili nekaj nasvetov.

Na letališče se odpravite pravočasno

Na letališču bodite vsaj dve uri pred letom. Tako boste pravočasno uredili vse formalnosti - parkiranje, prijavo na let in oddajo prtljage ter opravili varnostni pregled. Preostali čas boste lahko sproščeno preživeli v udobju ene od naših čakalnic za odhodne lete, se okrepčali in osvežili v gostinskih lokalih ali pred potovanjem opravili še zadnje nakupe.

Poskrbite za veljavne in ustrezne dokumente

Za pot potrebujejo vsi potniki veljaven osebni dokument, tudi otroci. Pravočasno preverite, ali so vaši osebni dokumenti veljavni in pripravite vse dokumente, ki jih država, v katero potujete (ali tranzitna država) zahteva za vstop. Bodite pozorni tudi na dokazila, vezana na varnostne ukrepe COVID-19. Več nasvetov o potovalnih dokumentih najdete tukaj.

sprosceni na poti 1

Ročno prtljago imejte ves čas pri sebi in je ne puščajte brez nadzora.

sprosceni na poti 2

Ob prihodu na letališče ponovno preverite številko izhoda, saj se le ta lahko spremeni.

Ročna in oddana prtljaga

Glede dovoljene količine, teže ali dimenzije prtljage se pozanimajte pri izbranem letalskem prevozniku. Upoštevati morate pravila vnosa tekočin in nevarnih snovi na letalo, preverite tudi, kateri so prepovedani predmeti. Oddano prtljago jasno označite s svojimi podatki. Zaradi varnostnih razlogov prtljage na letališču nikoli ne puščajte brez nadzora.

Potovanje z otroki

Ko potujete z otroki je pomembno, da ima vsak otrok, tudi dojenček, svoj osebni dokument in da na letališče pridete pravočasno. Osebje se bo potrudilo, da vam ob prijavi na let dodeli skupne sedeže na letalu, in vam po potrebi nudilo pomoč. Če potujete z majhnim otrokom, lahko na letalo vzamete eno košaro za dojenčka, popolnoma zložljiv otroški voziček ali otroški avtomobilski sedež ter hrano za dojenčka, ki jo boste uporabljali med potovanjem. Več o potovanju z otroki preberite tukaj.

Udobno čakanje na let

V odhodnih čakalnicah terminala lahko izkoristite posebne ponudbe gostinskih lokalov in trgovin. Sprostite se lahko na masažnih stolih, med prebiranjem v kotičku za izmenjavo knjig ali brezplačno brskate po spletu. Za razvedrilo najmlajših sta na voljo letalsko obarvana igralna kotička. Na izhodu za vkrcanje na letalo morate biti najpozneje ob času, navedenem na letalski vozovnici ali vstopnem kuponu. Ob prihodu na letališče ponovno preverite številko izhoda, saj se lahko spremeni.

Fraport icon Info v3

Ostanimo zdravi

Z odgovornim ravnanjem in spoštovanjem varnostnih ukrepov nam pomagajte varovati vaše zdravje in zdravje drugih. Hvala! Želimo vam varen in brezskrben začetek potovanja.

Pripravite se na varnostni pregled

Da boste varnostni pregled opravili čim hitreje, se ustrezno pripravite. Že pred vstopom na varnostno-kontrolno točko pripravite letalsko vozovnico ali vstopni kupon ter veljavni osebni dokument. Iz ročne prtljage v namensko košaro zložite prenosne elektronske naprave, tekočine ter vse predmete s kovinskimi deli, ki jih nosite na sebi (pas, ura, nakit, ključi ...). Potniki s srčnim spodbujevalnikom o tem pred pregledom obvestite osebje.

Video prikaz varnostnega pregleda na Letališču Ljubljana

Iskanje

Zapri